Tudomány a fényben – Fény a tudományban

DSCN6950

2015 májusában az EKF Gyakorlóiskola 24 természettudományban tehetséges és/vagy hátrányos helyzetű diákja a Nemzeti Tehetség Program NTP-MTI-14-0078 nyertes pályázatának eredményeként „Tudomány a fényben – Fény a tudományban” címmel 1 hetes 30 órás tanórán kívüli témanapokon vehettek részt. A programban részvevő diákok az általános iskola 7. osztályától a középiskola 10. osztályáig valamennyi korosztályból képviseltették magukat.

Az első három napot a parádi ÖKO-táborban töltötték, ahol megismerkedtek a megújuló energiaforrások hasznosságával, alkalmazásuk lehetőségeivel, előnyeivel, a csillagos égbolt csodáival. Terepi méréseket és megfigyeléseket végeztek a Fény Nemzetközi évéhez kapcsolódóan.

A negyedik nap rendezvényeinek az EKF Varázstornya adott otthont. Planetáriumi előadás, Napóra készítés, csillagászati múzeum megtekintés és egy Fény csodáit felvonultató interaktív, tevékenykedtető előadás volt a program.

Az ötödik nap helyszíne a Gyakorló Gimnázium Dr Vida József Természettudományos Laboratóriuma. A négy nap alatt egységes csapattá kovácsolódott diákok nagy élvezettel és kíváncsisággal végeztek a fénnyel kapcsolatos tanulói kísérleteket.

Az öt napos program alatt a diákok mélyebb betekintést szereztek a természettudományok szépségeibe a vizuális prezentációs technika alkalmazási területeibe és a tanulói kísérletezések és mérések örömeibe.