Mezőkövesd – Szent Imre Tagiskola

1985-ig IV. számú Általános Iskolaként, majd 1991-ig Györffy István Általános Iskolaként volt ismert. 1991-ben az Önkormányzat és a szülők kérésére újra felvették a Szent Imre nevet.

Azóta rendezik meg minden tanévben a Névadó Hetét, melynek keretében számtalan programra és versenyre kerül sor. Félévszázados hagyománya van az intézményben a matyó folklór éltetésének, a néprajzi hagyományok és népszokások ápolásának – 1995-ben elkezdték a néptánc oktatását is.

Városunkban elsőnek vezették be – harmadik osztálytól akkor – a nyugati idegen nyelvek oktatását. Tanítványaik jelentős százaléka azóta is emelt szinten tanulja az angol és német nyelvet. Nem hagyja el iskolánkat olyan tanuló, aki nem ismerkedne meg a számítástechnikának legalább az alapjaival.

Hagyományosan látogatói tanulóink a színházi előadásoknak – elsősorban az egri Gárdonyi Géza Színházban. Sok éve tudatosan foglalkozunk azzal, hogy megelőzzük a szenvedélybetegségeket.

Nyaranként 3-4 tábort is szervezünk, amelyekben 150-200 tanulónk vesz részt. A hetvenes évektől kezdve úttörői voltunk az akkor egyedülállónak számító, a szülők és az iskola kapcsolatát erősítő szülők-nevelők találkozójának.