Kutatók Éjszakája a Vida-laborban

_MG_1621

Mindennapi tudomány. Ez is lehetett volna a mottója azoknak az izgalmas programoknak, melyeken a Kutatók Éjszakáján részt vehettek a gyakorlóiskola Bartók Téri épületébe. A Dr. Vida József laboratórium idén először csatlakozott a tudományt népszerűsítő fesztiválhoz.

A labor zsibongójában interaktív természettudományos játszóház köszöntötte a vendégeket. Lehetett sakkozni, malmozni, persze a bábukat lombikok helyettesítették. Az elektrosztatika csodái és a mikroszkóp alatt elénk táruló világ kicsiket és nagyokat egyaránt elkápráztatott. A diákokat, pedagógusokat, szülőket izgalmas, otthoni körülmények között, a háztartásban fellelhető eszközökkel, alapanyagokból megvalósítható kísérletekkel ismertették meg kollégáink.

Farkas-Lévai Rita tanárnő Mozognak a színek címmel szervezett foglakozást: keze alatt egyszerre jelentek meg fizika és a kémia csodái. Bemutatta többek között, hogy milyen trükköket tud a varázslombik, milyen sokoldalú a vöröskáposzta. Emellett kipróbálhatták a vegyész módra festést és akár ujjlenyomatot is készíthettek.

Béres Zsuzsanna tanárnő Izgő-mozgó természet címet viselő foglalkozásának keretében fény derített rá, hogy egy kis hozzáértéssel milyen érdekességek kerülhetnek ki a konyhából, ha fizikus szemmel nézünk szét. Lávalámpát és tej-tűzijátékot készítettek.

Bátori Gabriella tanárnő Különös energiák címmel tartott foglalkozást melynek keretében arra kereste a választ, hogy milyen alternatív energiaforrások állnak rendelkezésünkre és hogy vajon valóban kihasználjuk-e a természet nyújtotta megújuló energiaforrásokat? Bemutatatta a Stirling-motor és a vízzel hajtott motor működését beszélt a napelem hasznáról is. Bemutatta hogyan lehet otthoni áramforrás készíteni, valamint azt is, hogy mire használja a fizikus a tönkrement winchestert?