Tudományos nyár a Vida–laborban

DSC04562

A vakációban sem lepte be a por a kémcsöveket a Vida-laborban, hiszen egymásnak adták a kilincset a természettudományos érdeklődésű gyerekek. A nyári táborok során az életkori sajátosságaiknak megfelelő program várta a kicsiket és nagyokat egyaránt.

A témák közt szerepelt többek közt a víz fontossága, a mozgási energia hasznosításának lehetőségei, valamint foglalkoztak a konyhában található eszközök, anyagok újrahasznosításával is.

A táborokat szervező pedagógusok igyekeztek maximálisan kihasználni a város adottságait és a nyári időben szívesen szerveztek a labor falain kívüli programokat is. Az Érsekkert bővelkedik megfigyelhető természeti csodákban: a gyerekek nagy érdeklődéssel vizsgálták a patakpart növényeit, kutatták a vízben fellelhető élőlényeket, az általuk készített víztisztítóval pedig kristálytisztára varázsolták vizét. A meleg napokon közösségépítő játékokkal, sportvetélkedőkkel színesítették a tábor programját.

Az örökmozgó alsó tagozatosok játszva tanulhatták meg a mozgással kapcsolatos legegyszerűbb törvényszerűségeket. A háztartásban fellelhető legegyszerűbb eszközöket felhasználva saját motort fabrikáltak, a megmarad angyalhajon ismerték meg az elektrosztatikus jelenségeket, de saját hógömböt is készítettek. A délutáni hőségben kézműves foglalkozással, filmvetítéssel múltatták az időt.

A boszorkánykonyhában a kis tanoncok amellett, hogy beleláthattak a konyhai folyamatok hátterébe is, azt is megtanulhatták, hogy a konyhában fellelhető alapanyagokat az ételek elkészítésén, ízesítésén túl hogyan lehet még hasznosítani. A központban itt is a környezettudatosság állt. A szódabikarbóna tisztító hatásáról saját szemükkel is meggyőződhettek.

A táborokban résztvevő diákok az egy hét alatt a szervező pedagógusok mindent megettek azért, hogy tartalmas, érdekes programokkal ismerjék meg a labor másik, szórakoztató arcát.

www.youtube.com/watch?v=U4wtegSEtds

www.youtube.com/watch?v=teBC8Mc8dy0

www.youtube.com/watch?v=JN5xkq1kSVo

www.youtube.com/watch?v=FoD4yKEUJjY