Szakmai műhelykonferencia Öveges szellemiségében

_MG_2190

2014. március 22-én egész napos természettudományi konferenciát tartott az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Iskolája a Bartók téren. Az iskola szeptemberben átadott Dr. Vida József természettudományos laborját előszeretettel és érdeklődve látogatják a gyakorlós diákok és a környékbeli iskolák tanulói is.

A rendezvény célja az volt, hogy lehetőséget adjanak a természettudományos tárgyakat oktató kollégáknak, a hasonló pályázati konstrukcióban résztvevőknek a tapasztalataik megvitatására, a személyes konzultációra, valamint, hogy a résztvevők megismerjék az Öveges laborban folyó munkát. Sándor József projektmenedzser beszélt arról, hogy Egerből és annak 25 km-es hatóköréből érkeznek diákok a laborba kísérletezni és tanulni „A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása Eger térségében TÁMOP 3.1.3.-11/2 – 2012-0002” című projekt keretében. Az intézmény igazgatója elmondta, hogy egyre kevesebb fizikatanár van a térségben, s ez nehezíti a tárgy oktatását. Részben ezért volt fontos, hogy épp Egerben, ahol a főiskolán tanárképzés folyik, lehetőséget teremtsünk korszerű körülmények közötti természettudományos oktatásra. A labor vezetője, Bátori Gabriella, és a szakmai vezetők, a projekt keretein belül digitalizálják a kísérleteket és öt kötetben összegyűjtik a természettudományos ismereteket. A kötetekben, 5-től 8. évfolyamig illetve az emelt szintű érettségi követelményeinek is megfelelve 111 gyakorlat és 501 kísérlet található, valamint munkafüzetek, amelyeknek kitöltésében iskola szaktanárai segítik a diákokat. A projekt időtartama alatt négy alkalommal rendezi meg a gyakorlóiskola a Kis kutatók délutánját , ahol a diákok a négy őselem témájában végezhetnek el önállóan gyakorlatokat, ezáltal is még élményszerűbbé téve a tanulást. Sándor József megemlítette, hogy a gyerekeket a főiskola is tárt kapukkal várja. A természettudományos ismereteik további bővítéséhez rendhagyó órák keretében birtokba vehetik a Líceumban lévő Varázstornyot és a főiskola természettudományos szaktanszékeit is.

Ezután a vendégek megnézhették egy videó-összeállításban, hogy hogyan is készült el a Dr. Vida József labor, majd a 8. b osztály tartott egy rövid, ámde annál látványosabb bemutatót a laborban elvégzett kísérletekből, Versekre hangolva címmel.

Ez követően a laboratórium névadója, Dr. Vida József, a Varázstorony szakmai vezetője köszöntötte a vendégeket és elmondta, hogy a fizika iránti szenvedélyét Öveges József professzornak és televíziós műsorának köszönheti. Elmesélte, hogy nagyon fontos a gyerekek biztatása és motiválása a természettudományok irányában és megígérte, hogy néhány fizika kísérletet ő maga is bemutat a nap folyamán.

A következő előadó Frei Imola, fenntarthatósági tanácsadó volt, aki a Biomimetika, mint innovációs lehetőség a fenntarthatósági szempontú oktatásban címmel tartott bemutatót. A biomimikri a természetből tanulást jelenti, a természet ihlette fejlesztéseket. A technikai vívmányok kifejlesztéséhez és megépítéséhez az állatok, növények, a természet a modell. A biológia sokszor nyújt kézenfekvő megoldást a mérnökök számára egy-egy probléma megoldásához. A biomimikri az oktatásban a tapasztalati tanulást, a motivációt, a személyes felfedezés élményét adhatja a tanulóknak.

Ruszkai Csaba, az Agria-Innorégió Tudáscentrum igazgatója és Piskóti-Kovács Zsuzsa, tudományos munkatársa is tartottak előadást „Az egri modelltérség-célzott alapkutatás térinformatik ai alapokon”címmel. A Tudáscentrum célja a területfejlesztés, a fenntarthatóság, a megújuló energiapotenciál kiaknázása. Elmondták, hogy 23 településen folyik fejlesztés jelenleg a térségben. Ösztöndíjas rendszerben a főiskoláról két fő segíti a munkájukat, mivel fontosnak tartják a tehetséggondozást. A vidékfejlesztési munka kapcsán felfedezték, hogy szükség lenne kommunikációs hálózatra, amelyen keresztül könnyen és gyorsan megfelelő munkaerőhöz juthatnának a hasonló pályázatokkal dolgozó emberek. Piskóti-Kovács Zsuzsa a térinformatikai rendszer fejlesztéséről és ahhoz tartozó térképes adatbázisokról tartott bemutatót.

Az ebéd után egy izgalmas fizika és kémia kísérleti shownak lehettek szem és fültanúi a konferencia résztvevői. A Dr. Vida József laborban maga a névadó és Dr. Murányi Zoltán szórakoztató és látványos bemutatót tartott. Dr. Murányi Zoltán a kémiával varázsolta el a vendégeket, amelyhez nem is volt sok eszközre szüksége csupán egy „varázspálcára” és némi folyadékra, amely időnként változtatta a színét. Dr. Vida József pedig ismét kiemelte, hogy milyen fontos a motiváció, ezért ő minden órára viszi a fekete dobozát, amiről a diákok tudják, hogy csodákat rejt. A konferencián a dobozból előkerült egy különböző hosszúságú csövekből összerakott pánsíp, amelyen a tanár úr eljátszotta a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt, ólomkristálypohár, amelyet egy gumilap segítségével felfüggeszthet az ügyes kísérletező és az nem esik le. Egy bátor vállalkozó még azt is megengedte, hogy a mobiltelefonját Vida József belerakja egy lufiba. A tanár úr azt is bevallotta, hogy még egy professzornál is előfordul, hogy valami nem úgy történik, ahogy kellene, ilyenkor gyorsan el kell terelni a diákok figyelmét és ésszerű magyarázatot adni a balesetre. Végül az utolsó kísérletnél Dr. Murányi Zoltánnak sikerült minden vendéget megrémítenie, amihez csupán gyertyára és egy gázzal teli lufira volt szüksége, hiszen még az ablakok is beleremegtek a robbanás hangjába.

Ezután egy laborlátogatásra hívták a jelenlévőket, majd a délután további részében elkezdődtek a szekcióülések külön teremben a fizika, kémia, biológia és földrajz témájában. A konferencia végén pedig Bátori Gabriella, szakmai vezető búcsúzott el a vendégektől.