Lélegeznek-e a csírázó magvak? – Harmadik Kis kutatók délutánja a Dr. Vida József laborban

_MG_1621

Március 4-én újra érdeklődő és kíváncsi kis kutatókkal telt meg a Dr. Vida Józsefről elnevezett labor a Bartók téren. Ez már a harmadik alkalom volt a tanévben, amikor is élményekkel, és otthon is elvégezhető kísérletek titkaival lettek gazdagabbak a diákok.

A harmadik délután témája a levegő volt. Négy ehhez az őselemhez kapcsolódó kísérletet végezhettek el a hetedik és nyolcadik osztályosok. A földrajzhoz kapcsolódó kísérletben megtudhatták, hogy egy palackot nem lehet teletölteni vízzel, mert abban még van levegő. Fizikából kiderítették, hogy mi történik egy gyertyával és a vízzel, ha találkozik a levegővel. Kémiából elkészítették a mágikus palackot, amely még a lufit is fel tudja fújni. Biológiából pedig megbizonyosodtak arról, hogy a csírák vajon tényleg tudnak-e lélegezni.

A kis kutatók munkáját Jakab Ágnes, Sándorné Halász Erzsébet, Sósné Cseplye Magdolna és Bátori Gabriella laborvezető segítette. A diákok új ismereteik mellé,  a délután emlékére egy oklevelet és édességet kaptak.