Felavattuk a Dr. Vida József természettudományos labort a Bartók téren

IMG_3848

Villámokat cikáztattak, gömböt reptettek, lángot színeztek, lávalámpát készítettek a diákok a Dr. Vida József természettudományos laboratórium avató ünnepségén. A meghívott vendégek csodálattal figyelték a versekre hangolt bemutatót, és nagy tapssal köszönték meg a csodás látványt. A résztvevők nagy örömmel hallgatták a hatodik osztályos Bíró Máté Bencét, aki Karinthy Frigyes: Kísérletezem című művéből adott elő részleteket.

„A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása Eger térségében TÁMOP 3.1.3.-11/1-2 – 2012-002” című projekt keretében a természettudományos oktatás színvonalának javítása érdekében az iskolában két, a legmodernebb taneszközökkel, interaktív táblákkal, színes bútorokkal, demonstrációs és kísérleti eszközökkel ellátott laboratóriumot alakítottunk ki. A helyiségek – igény szerint – egy mobil fal segítségével elválaszthatóak vagy egybenyithatóak. Így a közel 100 négyzetméteres teremben akár 40 diák is kísérletezhet egyszerre. A kiszolgáló helyiségek – vegyszerraktár, előkészítő és szertár – a gyors és pontos munkavégzést szolgálják, a laboratóriumba érkező tanulók a zsibongóban, kulturált körülmények között gyülekezhetnek. A folyosón további 2, kiscsoportos foglalkozások megtartására alkalmas tantermet alakítottunk ki. Ezzel párhuzamosan felújítottuk a több mint 30-éves épület érintett szintjének mára már korszerűtlenné vált gépészeti és villamos hálózatát is.

A laboravató ünnepségen Sándor József, a projekt menedzsere felidézte a projekt megvalósításának lépéseit. Köszönetet mondott a tervezőknek a kivitelezőknek valamint a pedagógus kollégáknak, akik mindvégig részt vettek a megvalósításban. Az igazgató úr az Eddát idézve azt mondta: Álmodtunk egy világot magunknak, melyhez most mindkét épületünkben megteremtettük a feltételeket. A fő cél, hogy a programba bevont iskolák tanulói és szaktanárai számára lehetőséget teremtsünk a korszerű és minőségi természettudományos oktatásra.

Köszöntőjében Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Főiskola rektora hangsúlyozta: Vida tanár úr még az ő tanára is volt és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egy életre elköteleződjön a matek és a fizika mellett. A rendezvény főelőadójától Patkós András professzortól segítséget vár abban, hogy ismét legyen fizika tanszék a főiskolán.

Dr. Vida József, a főiskola Varázstornyának megálmodója meghatottan köszönte meg, hogy névadóként rá gondoltak. Elmondta: a díjakra, kitüntetésekre egy év múlva alig emlékszik az ember, de az, hogy az ő képe van kifüggesztve a laboratórium bejárata elé, örök érvényű. Hangsúlyozta: továbbra is szívügyének tekinti a természettudományos tantárgyak népszerűsítését, részt vesz a tanári segédletek és munkafüzetek szakmai összeállításában, és a Varázstorony ajtaja is nyitva áll a projektben résztvevő partneriskolák diákjai előtt is.

A nemzeti színű szalag elvágása után Bátori Gabriella laborvezető vezette körbe a laborban a vendégeket, majd Patkós András professzor tartott előadást „A tömeg története Newtontól Higgs-ig” címmel.

A laboravatóval egyszerre rendeztük meg a Kis-kutatók délutánja elnevezésű rendezvényt, melynek keretében a diákok lávalámpát készítettek, vizet tisztítottak és megtapasztalhatták a savas eső romboló hatását is.

Az Öveges program  keretében 2014. augusztusáig számos versenyt, rendhagyó órákat és egy szakmai konferenciát is rendezünk. A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. Az elnyert forrás 216 588 505 forint.