Monthly Archives: december 2013

Konferencia Kaposváron

DSCN4045

Ismét találkozót tartottak a TÁMOP-3.1.3 projekt laborvetői, projekt menedzserei és szakmai vezetői. Ezúttal Kaposvár adott otthont a szakmai konferenciának. November 30-án plenáris előadásokkal indult a program. Két előadás után – melyeknek témája a kreatív természettudományos pedagógiáról, és a természettudományos laborok szerepéről a tudományos utánpótlásban – a siófoki projekt menedzsere számolt be tapasztalatairól.

Anja Swennen professzor látogatása

IMG_7333

Kotschy Beáta és Falus Iván professzorok társaságában tett látogatást iskolánkban Anja Swennen professzor az amsterdami egyetem tanára. Anja Swennen a Tanárképzők Európai Szövetségének immár húsz éve egyik meghatározó egyénisége. Korábban a gyakorlati pedagógusképzéssel foglalkozó kutató és fejlesztő központ vezetője volt, jelenleg pedig a tanárképzőkkel foglalkozó kutató és fejlesztő központ vezetője.

Tűz, te gyönyörű – Második kis kutatók délutánja a Vida József laborban

IMG_7230

Második alkalommal ragadtak kémcsövet a kis tudósok a Kis kutatók délutánja elnevezésű program keretében, a Bartók téri Vida József Természettudományos laboratóriumban, november 26-án.

A mostani téma a tűz volt, a kísérletek mindegyike kapcsolódott valamilyen formában ehhez az őselemhez. A hetedik, nyolcadik osztályos tanulók bebizonyították, hogy van olyan szituáció melyben a papírpénz is éghetetlenné válik, kipróbálták, hogy néhány kis lángocska, hogyan hozza mozgásba a papírkígyót, kémcsövekben szikrát izzítottak és megfejtették azt is, hogyan ég a viasz a gyertyában. A jó hangulatú délutánon, mely a játékos tanulást szolgálta 4 iskolából 14 diák, vett részt. Legközelebb március 4-én adnak egymásnak randevút a Kis kutatók laboratóriumunkban.

Kísérletek légnyomással

DSCN3632

Egy emlékezetes, rendhagyó fizika órán vehettek részt november 6-án a mezőkövesdi Bárdos Lajos Tagiskola nyolcadikosai a Varázstoronyban. A diákoknak az Öveges program keretében nyílt lehetőségük, hogy részt vegyenek az interaktív órán. Vida József, a Varázstorony vezetője és a gyakorlóiskolában kialakított természettudományos laboratórium névadója kápráztatta el a gyerekeket, akik szájtátva nézték a vákummal és a folyadékok nyomásával kapcsolatos kísérleteket. A programok sora itt még nem ért véget: a diákok megnézték az interaktív kiállítást, a Camera Obscura segítségével pedig megismerték a város nevezetességeit.