Monthly Archives: október 2013

Fahenger sűrűségmérése szívószállal

IMG_1540_resize

Fizikaversenyt rendeztek nyolcadik osztályosoknak a nemrégiben átadott Dr. Vida József Természettudományos Laboratóriumban.  A megmérettetés 3 részből állt: elsőként egy 10 perces TOTO-ra kellett válaszolniuk, majd a második etapban az elektrosztatikai jelenséget kellett megmagyarázniuk a gyerekeknek. Végül, a gyakorlati feladat keretében egy fahenger sűrűségét határozták meg egy mérőhenger, egy szívószál, egy digitális mérleg, egy főzőpohár és némi víz segítségével. Arra is választ vártak, hogy vajon miért úszik a fa a vízen.

Beindult az élet a laborban – bogácsi és siroki gyerekek kísérleteztek a Vida József természettudományos laborban

IMG_9173_resize

A szeptember 24-i megnyitót követően ismét benépesült a Bartók téri Vida József laboratórium. 2013. október elsején a bogácsi Bükkalja, valamint a siroki Országh Kristóf Általános Iskola diákjai vehették birtokba pár órára a létesítményt.  A gyerekek a legmodernebb eszközökkel tanulhattak az élőhelyek jellemzőiről, a légkör földrajzáról, a felmelegedésről és a hőterjedésről, az elektromos alapjelenségekről, a halogén vegyületekről valamint a sejtek, növények, szövetek jellemzőiről is. A tanórákat a Gyakorlóiskola pedagógusai, az Öveges projekt szakmai vezetői és a partneriskolák tanárai tartották. A diákok fellelkesülve, élményekkel gazdagon tértek haza egy finom ebédet követően.

Az első kísérletek a laborátadó ünnepségen

kiserletezes

Felavattuk a Dr. Vida József természettudományos labort a Bartók téren

IMG_3848

Villámokat cikáztattak, gömböt reptettek, lángot színeztek, lávalámpát készítettek a diákok a Dr. Vida József természettudományos laboratórium avató ünnepségén. A meghívott vendégek csodálattal figyelték a versekre hangolt bemutatót, és nagy tapssal köszönték meg a csodás látványt. A résztvevők nagy örömmel hallgatták a hatodik osztályos Bíró Máté Bencét, aki Karinthy Frigyes: Kísérletezem című művéből adott elő részleteket.